Zonnepanelen op bedrijfspanden slimme oplossing
- Theederheyde
- 7 dec 2020
- 3 minuten om te lezen

Foto: Herald Verhagen (links) op het dak met Olaf Mengers, een van zijn twee compagnons in Citroën-garage Bertens. © Jan van Eijndhoven
Zonnedaken op bedrijventerreinen, daar komt in Tilburg schot in
TILBURG - Een goudmijn voor zonnestroom ligt op de daken van de zeven Tilburgse bedrijventerreinen. Maar hoe krijg je de eigenaren zo ver? Solar Valley, speciaal daarvoor opgericht, viert de eerste successen. Bovenop Citroën-garage Bertens bijvoorbeeld.
,,Ik keek er al bijna tien jaar met een schuin oog naar”, zegt Herald Verhagen. Maar nu heeft hij dan toch de knoop doorgehakt: hij gaat het dak van Bertens vol leggen met zonnepanelen.
Je moet je weg maar zien te vinden in het oerwoud van subsidies en terugverdientijden
Herald Verhagen , Eigenaar pand garagebedrijf Bertens
Verhagen is de eigenaar van het gebouw aan de Kapitein Hatterasstraat (Loven), waarin de Citroën-dealer zit. Het platte dak is 2200 vierkante meters groot. Daar kunnen zo duizend panelen op. Maar ja, zo eenvoudig is dat niet. Je moet je weg maar zien te vinden in het oerwoud van subsidies en terugverdientijden. En tegelijkertijd ben je aan het ondernemen. Dan komt het er niet makkelijk van.”
Initiatief vanuit bedrijfsleven zelf
Dat het nu toch zo ver is, komt door Solar Valley Tilburg. Die BV weet de juiste wegen wel. De Vitaal-verenigingen, belangenbehartigers van de ondernemers op negen Tilburgse bedrijventerreinen, hebben hem opgericht om een bijdrage te leveren aan de energietransitie. Op de daken daar ligt een potentiële goudmijn voor zonnestroom.
,,We hebben de daken van boven de duizend vierkante meter geïnventariseerd”, zegt Jan Gevers, aanjager namens Vitaal. ,,We telden er ruim driehonderd waar nog niets ligt.” De gemeente Tilburg ondersteunt het initiatief daarom van harte. Want het kan lekker optellen voor de duurzame ambities. En alle stroom die met dakpanelen wordt opgewekt hoeft niet van zonneparken op plattelandsgrond of windmolens te komen. Die stuiten vaak op bezwaar.
Voor veertien daken zijn al subsidies aangevraagd
Nog pas twee maanden oud heeft Solar Valley vorige week bij het rijk subsidies aangevraagd voor het beleggen van veertien daken (eigendom van vier bedrijven). Gezamenlijk staat dat voor een omvang van zes voetbalvelden met 15.000 panelen. De verwachte stroomopbrengst (vijf megaWatt) staat gelijk aan het verbruik van 1700 huishoudens.
,,We zijn heel blij met die oogst, mede gezien de hele korte aanloopperiode”, zegt Gevers. Hij tekent aan dat nog eens vier eigenaren in de startblokken staan voor een nieuwe ronde rijkssubsidies (SDE++) in 2021 via Solar Valley.
Ondernemers die het zelf doen, dat juichen we toe. Wij hoeven niet alles naar ons toe te trekken
Jan Gevers, Solar Valley
Voor pandeigenaren zijn er verschillende manieren om met de BV in zee te gaan. Ze kunnen het dak ter beschikking stellen aan Solar Valley, dat de stroom verkoopt op de energiemarkt. Ze kunnen ook een aandeel in het bedrijf nemen, wat dan een mooi rendement oplevert. Maar ze kunnen ook geheel zelfstandig in zonnedaken investeren.
Informatierondes door Solar Valley leidden ertoe dat zeven ondernemingen van plan zijn zelf subsidie aan te vragen. Gevers: ,,Ook dat juichen we toe. Wij hoeven niet alles naar ons toe te trekken. Onze doelstelling is puur in het kader van de energietransitie een maximale hoeveelheid zonnepanelen tot stand te brengen.”
(...).
Waarom is het nu wel het juiste moment om vol voor zonnepanelen te gaan? De ontzorging.
Solar Valley kan alles voor ons regelen. Maar het is ook echt bedrijfsbelang. De elektrificering gaat in de autobranche in volle vaart, bij ons merk is die dit jaar in alle typen doorgevoerd. Dan moet je ook zorgen voor de infrastructuur om al die wagens te kunnen opladen. En dan helpt een vol dak enorm.”
Ben Ackermans 07-12-20, 06:58 Bron:BD
Comments