top of page

Is zonne- en windenergie wel zo'n goed idee?

Bijgewerkt op: 7 dec. 2020

Het lijkt zo mooi: we gaan zelf schone energie opwekken via wind en zon en dragen daarbij bij aan een beter klimaat. Maar is dat wel zo'n goed idee? Zonne-energie is onbetrouwbaar als bron omdat de zon onregelmatig schijnt. Zeker in Nederland. Windenergie is onbetrouwbaar omdat de wind niet altijd hard waait. Uit studies blijkt dat windturbines maar 10 - 30% van de tijd energie opwekken.


Is het verstandig om onze natuur op te offeren om het klimaat te redden?

Om gebieden geschikt te maken voor windparken moet de natuur wijken. Om de juiste capaciteit te krijgen moeten gigantische hoeveelheden land worden ingezet voor zonne- en windparken. Er leven veel dassen in het Wilhelminapark en de landgoederen rondom Sint-Michielsgestel. Het plaatsen van windturbines zal desastreus uitpakken voor het leefgebied van de dassen als beschermde diersoort. Per jaar gaan er duizenden (roof)vogels dood door windmolens. De molens zijn nog gevaarlijker voor vleermuizen.

Het goede nieuws is: er zijn betere oplossingen onderweg die veel schoner en duurzamer zijn.

Betere technologieën gaan ons helpen om klimaatneutraal te worden. We kunnen een bijdrage leveren aan een betere wereld, te beginnen bij Sint-Michielsgestel. Als we dat willen. We moeten er alleen beter over nadenken.

Het doel - duurzaam leven en de klimaatdoelen halen - is goed, we moeten met elkaar de discussie aan gaan: wat willen we bereiken, hoe kunnen we onze eigen gestelde doelen halen en gaan we dat duurzaam met elkaar doen.


Maar is zonne- en windenergie op land dan echt geen goed idee? Nee. Het klinkt mooi om in je eigen dorp zelf windenergie op te wekken, maar het is naïef. Het is gewoon de goedkoopste manier voor de Rijksoverheid om aan het klimaatakkoord te voldoen. We betalen dubbel: we betalen met onze natuur en we betalen via ons belastinggeld de subsidies die aan (internationale) energiebedrijven worden verstrekt, die vervolgens de energie doorverkopen aan bedrijven en datacentra. En de rijksoverheid, die overweegt zelf te investeren in kerncentrales als echt oplossing.


In onderstaande TED talk zie je waarom windenergie op land echt geen goed plan is en welke oplossing serieus overwogen zou moeten worden volgens (ervarings)deskundigen.33 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post
bottom of page